3. huhtikuuta 2013

Haaste 2

Käsityöhaaste

Sain mehtäemännältä MehtäPirtti-blogista kivan haasteen.

Tässä omia vastauksiani kysymyksiin (lisäsin myös vähän vanhoja kuvia, siis ennen blogin olemassa oloa otettuja jotta ei olisi vaan tylsää tekstiä koko postaus).
1.MIKÄ ON KUNNIANHIMOISIN KÄSITYÖHAASTEESI?
Haaveilen että saisin joskus tehtyä siksak-peiton neulomalla tai virkaten. Tilkkupeitto olisi myös yksi haaste johon haluaisin joskus tarttua. Myös takin ompelu itselle ja lapsille olisi sellainen projekti jonka haluaisin koittaa toteuttaa. Viihdyn ehkä liiaksi omalla mukavuusalueella, joskus pitäisi uskaltaa repäistä ja koittaa jotain ihan uutta.
2.MIKÄ ON KUNNIANHIMOISIN TOTEUTUNEISTA KÄSITÖISTÄ?
Esikoisen synnyttyä innostuin uudelleen käsitöistä ja siinä sai kyllä opetella uudelleen neulomisen, virkkauksen ja ompelunsalat. Ja vieläkin oppii aina jotain uutta. Applikointi on sellainen asia minkä opettelu on ollut minulle haaste ja nykyään se sujuu jo aika kivasti. Applikointi on ehdottomasti yksi lempparihomma käsitöitä tehdessä. Eli vastaus on hyvin onnistunut applikaatio. =)
3.JOS SINULLA OLISI AIKAA RYHTYÄ TEKEMÄÄN KÄSITÖITÄ, JÄÄKÖ JOSKUS TEKEMÄTTÄ KUN EI OSAA PÄÄTTÄÄ MITÄ?
Minun käsityöinnostus menee aika vuoristorataa, välillä tulee alusta loppuun valmista hetkessä, joskus taas tulee aloitettua monenlaista (varsinkin neuleiden kohdalla) ja sitten kiinnostus loppuu ja niistä muodostuu näitä kuuluisia ikuisuusprojekteja. Minulla kuitenkin suurin ongelma taitaa olla että omistan liikaa kankaita ja lankoja ja liian vähän aikaa! 
4.MITÄ KÄSITYÖTÄ TEET MIELUITEN?
 Ompeleminen on ehdottamasti lemppari, eritoten siis vaatteiden ompelu. Mitään tylsää suoran sauman ompelua kammoan, esim. verhojen ompelu on minulle aika pakkopullaa juuri tuon takia. Neulominen on toiseksi mukavinta, mukavaa näpertelyä vaikka iltaisin telkkaria katsellessa. Tykkään tehdä "pieniä" neuleita, siis sukkia, pipoja, lapasia yms. koska ne valmistuu suurimmalla todennäköisyydellä edes joskus. Suuritöiset neuleet imevät ennen valmistumista kyllä mehut minusta ja niin työ jää yleensä kesken. 
5.LIITTYYKÖ AMMATTISI KÄSINTEKEMISEEN?
 Ammatissani tarvitsen kyllä käsiäni paljonkin, valitettavasti vaan käsitöiden tekemiseen se ei liity. Sehän olisi ihan loistavaa jos resurssit riittäisi siihen että voisin töissä mummojen kanssa vaikka "kutoa" sukkaa. =)
Yövuorot tosin antaa usein mahdollisuuden sille että voin joskus omia neuleprojekteja tehdä yön pimeinä tunteina. Samoin yövuorossa olisi usein mahdollisuus esimerkiksi korjata potilasvaatteita tai merkitä erilaisia tekstiilejä, mutta hyi yök, ei houkuttele! 
 6.VALLITSEEKO TYÖPISTEESSÄSI (TAI MISSÄ IKINÄ VÄLINEITÄ SÄILYTÄTKÄÄN) TOTAALIKAAOS VAI NARSKUVAN PUHDAS SÄNTILLISYYS?
Olen luonteeltani sellainen että kaiken pitää olla järjestyksessä. Epäjärjestys ja sotku saa minut pahalle tuulelle. Yleensä pyrin siis pitämään ompeluhuoneen siistinä ja tavaroilla on selvät paikat josta ne löydän tarvittaessa. Ja keskeneräiset neuleet ja virkkaukset on aina omassa kassissa/laatikossa tms. josta työ on helppo sitten ottaa ja jatkaa tekemistä.
 7.MITÄ KÄSITYÖMATERIAALIA SINULLA ON VALMIINA VARASTOSSA, MUTTA ET OLE KOSKAAN TEHNYT SIITÄ MITÄÄN? KUINKA KAUAN OLET SITÄ SÄILÖNYT?
Olen varmasti niin parantumattomasti sairastunut kankaiden,lankojen ja kaiken käsityötilpehöörin hamsterointiin että tämän hetken varastot riittäisi varmasti moneksi vuodeksi, jollei loppuiäksi. Hirmu huono olen tekemään mitään puuvillakankaista joten jotain niitä olen varmasti säilönyt "ikuisuuden" tekemättä niistä kuitenkaan mitään. 
8.MILLAISESSA MIELENTILASSA TEET KÄSITÖITÄ? KORSKUEN KOHTI KUNNIALLISTA LOPPUTULOSTA KAAMEALLA FAARTILLA? NAUTISKELLEN, RAUHOITTUEN, MITEN?
Hyvin vaihtelevissa mielentiloissa on tullut käsitöitä tehtyä. Minulla riippuu aika paljon siitä mistä ja millaisesta työstä on kyse. Yleensä kuitenkin nautin suunnattomasti käsitöiden tekemisestä, parasta terapiaan ainakin minulle ehdottomasti! Työn lopputuloksesta yleensä näkee onko tullut tehtyä kiireessä vailla järkeä vai rauhallisesti harkiten. =)
9.OLETKO SINÄ KEKSINYT MIELESTÄSI JONKUN AIVAN UUDEN IDEAN TAI TOTEUTUSTAVAN KÄSITÖISSÄ?
 En varmasti "virallisesti" mitään maata mullistavaa ole keksinyt. Mutta omia tapoja tehdä on varmasti vuosien aikana muodostunut monenlaisia. 
10.MINKÄ KOULUARVOSANAN ANTAISIT KÄSITYÖTAIDOILLESI?
Aina löytyy varmasti parantamisen varaa sen verran että täyttä kymppiä ei voi antaa muusta kuin yrittämisestä. Peruskoulun päästötodistuksessa kässä oli 9 joten vaatimattomana antaisin itselleni ehkä 8½-9. Itse sorrun aivan liian usein siihen että näen aina jotain vikaa tai korjattavaa käsitöissäni vaikka toisten mielestä ne olisivat kuinka hienoja ja onnistuneita. Ehkä pitäisi opetella tuosta pois ja olla itselleen vähän lempeämpi. =)
11.RAKKAIN JONKUN MUUN TEKEMÄ KÄSITYÖ?
Kyllähän nuo lasten tekemät askartelut on ehdottomasti rakkaita juttuja. Ja oman äidin tekemät huovutetut tossut on kanssa ihan suosikit, pysyy jalat lämpiminä. 


Haasteen jaan eteenpäin:

   
Lauriida 
  


Olkaapas hyvät!

9 kommenttia:

 1. kiva kun vastailit haasteeseen. ja ihan mahtavaia neuletöitä olet tehny. miuta kovasti kiinnostas noiden angry birdsien ohje jos sulla jossain sellasta olis??ja näihin alempiinkin sukkii olis langat eli ohjetta siihenkin ruinaan :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! =) Nuo Angry birdsit olen itse soveltanut ihan peruspipoon ja sukkiin. Kuvat "suunnitelin" itse eli otin netistä sopivat kuvat ja tein niistä mallipiirrokset. Kyllä ne ruutupaperit varmaan jossain vielä tallessa on tuolla neuleohjeiden seassa. Mutta mitään valmista ohjetta minulla ei näihin valitettavasti ole olemassa kun tein nämä serkkuni pojalle tilauksesta n. 1,5 v. sitten. Tein nuo vihaiset linnut intarsia tekniikkaa käyttäen. Jotkut viisaat väittävät että intarsiaa voi tehdä vain tasoneuleeseen, mutta tässä on esim. youtubessa hyvä pätkä siitä miten tuota tekniikkaa voi hyödyntää myös pyöröneuleessa. Eli tästä linkistä pitäisi päästä katsomaan: http://www.youtube.com/watch?v=ofSotC-vPSw&lr=1
   Sukkiin tein osan kuvista neulalla ja langalla neuleen silmukoita jäljittelevin pistoin eli näin: http://www.perhosefekti.fi/neulovirkkaa.html#Neuleiden_kirjonta_neulalla_ja_langalla
   Tällä vähensin ihan käytännöllisyyden takia sitä sisäpuolella kulkevan lankasälän määrää.

   Aika "kiinalaiselta" tämä tuntui tehdä, keskittyä piti ihan eri tavalla kuin muuten. Tätä tekniikkaa kun käyttää tulee työhön ns. "saumakohta", siitäkin minulla olisi kuva mutta en nyt saa sitä tähän lisättyä. Tässähän olisi oiva postauksen aihe kun saisi vain aikaiseksi... =)

   Tarkoititko noita papukaijasukkia? Ne on myös sovellettu ihan omasta päästä, linnut tein kirjoneuleena. Mallipiirros löytyy täältä jota vähän sovalsin omaan työhöni: http://ruttu-nuttu.blogspot.fi/2010_11_01_archive.html

   Toivottavasti sait edes jotain selkoa vastauksesta, pää on jo tähän aikaan päivästä puoliunessa. =)

   Poista
  2. oih..kiitoksia kovasti vastauksesta. tämä selventi kyllä kovasti..

   Poista
 2. Kiitos haasteesta! Yövuorossa pitäisi ehkä olla aikaa vastaillakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Olisi kiva päästä lukemaan sinunkin vastaukset näihin kysymyksiin. =)

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Mulla voi mennä vähän aikaa vastaamiseen, mutta aion kyllä tehdä tän :)

  VastaaPoista

Kiitokset kommentistasi!