12. toukokuuta 2013

Jämälankakerä

Lankakaapin kätköistä löytyi pussi jossa sisällä epämääräinen kasa jämälankoja. Koska olen moisia säästänyt niin päätin tehdä niistä jämälankakerän.
Itse käytin kerän kokoamiseen oikealla näkyviä lankoja (kuvassa vain osa niistä), ne ovat pääosin neuletöiden päättelystä jääneitä langanpätkiä. Ja näin kerä syntyi:
Punainen lanka on ns. kerästä päin tuleva lanka ja harmaa on kerään lisättävä lanka.
Harmaa lanka viedään punaisen langan alta.
Harmaa lanka kierretään takaisin sekä punaisen että harmaan päältä.
Kierrä harmaa lanka silmukasta että lanka muodostaa solmun.
Kiristä solmu punaisen langan ympärille.
Tehdään toinen solmu, tälläkertaa punaisella langalla. Eli ensin punainen lanka kulkee harmaan alta.
Punainen lanka kulkee takaisin harmaan ja punaisen langan päältä.
Punainen lanka kulkee silmukan läpi muodostaen toisen solmun.
Kiristä solmu harmaan langan ympärille.
 Vedä molemmista pitkistä langoista niin että solmut menevät tiukasti yhteen.
Leikkaa lyhyet langanpäät poikki solmun juuresta.
Testaa solmun pitävyys vetämällä molemmista langoista. Mikäli solmu on tehty oikein se pitää kyllä eikä aukea.
Edellisiä vaiheita toistetaan niin monesti kuin on yhdistettäviä lankoja tai kun kerä on halutun kokoinen. Tällä kertaa tekemäni kerä näytti tältä.
Mitäpä tästä jämälangasta sitten tekisi? No vaikka tälläiset pienet villasukat.
Tähkis sai uudet sukat kun tyttö parka ihan paljain jaloin joutui olemaan. Lankaakin jäi vielä sen verran että siitä neuloo varmasti vielä toisetkin sukat. Tässä vielä pikaohje sukkien tekemiseen, ohjeen sovelsin omasta päästä samalla kun tikutin sukkia eilen pihalla auringon paisteessa istuskellen.

Tähkiksen villasukat (jämälankakerä jossa pääosin Novitan nallea ja 7-veljestä)
Luo 2,5 mm sukkapuikolle 24 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo 2 o 2 n -joustinta haluamasi määrä, itse neuloin 20 kerrosta.

Neulo kantalappu 1 ja 4 puikoilla, yht. 12 krs sileää neuletta. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta. Jaa silmukat kolmeen osaan, (4-4-4) ja tee kantapohjan kavennukset. Neulo ensin reunan 4 s oikein ja sen jälkeen keskiosasta 3 s, nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s o reunaryhmän silmukoista ja vedä nostettu s neulotun yli. Käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta ja neulo keskiosan 3 s ja viimeinen s seuraavan reunaryhmän silmukan kanssa nurin yhteen. Käännä työ ja jatka neuloen edestakaisin keskimmäisillä silmukoilla kaventaen reunasilmukat pois. 

Jatka poimimalla kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa. Neulo poimitut silmukat ensimmäisellä kerroksella oikein kiertäen, näin vältytään reikien muodostumiselta. 

Aloita kiilakavennukset. Neulo 1. puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon alussa tee ylivetokavennus. 2. ja 3. puikko neulotaan koko ajan o. Kavennusten jälkeen neulo kaikki s oikein seuraavassa kerroksessa. Toista kavennukset ja lisää aina välikerrosten määrää yhdellä kunnes 1 ja 3 puikolla on jäljellä 6 s. Neulo sukan terä osuus, neulo kaikki s oikein. Neulo terä sopivan mittaiseksi, itse neuloin 10 krs. Aloita kärkikavenukset. Neulo jokaisella puikolla 1 o, 2. ja 3. s oikein yhteen, 1 o ja 5. ja 6. s taas o yhteen (16 s). Neulo välikrs. Neulo seuraavalla kerros ympäri 2 s oikein yhteen (8 s). Ja vielä yksi kerros 2 s oikein yhteen joten puikoilla on enää 4 s. 

Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Ja niin on ensimmäinen sukka valmis, tee toinen samanlainen ja pue sukat nuken jalkaan! =) 

10 kommenttia:

 1. Tapa yhdistää lankoja vakkuttaa hyvältä muuten, mutta mun sisäinen lankahamsteri alkaa huutamaan niistä pätkästyistä pätkistä... Se huutaa et niilläkin on oikeus sen kerän mukaan :D

  Siitä syystä käytän ite Russian joinia eli langat ristikkäin ja sitten päät pujotetaan itsensä sisään jonkun matkaa. Jotkut pujottaa edestakaisin, ite pujotan vaan yhteen suuntaan. Ja ehkä parin sentin matkan.

  Eniveis, sukat on tosi söpöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! =) Totta kyllä että jokaisella langanpätkällä pitäisi olla oikeus päästä kerään mukaan! =) Tuota solmutekniikkaa en välttämättä käyttäisi lankakerässä josta tekisin sukat vaikka itselle. Solmukohdat tuntuu varsinkin sukanpohjassa aika ikäviltä. Mutta tälläisissä mini-jutuissa toimii hyvin.

   Tuo Russian join vaikuttaa tosiaan hyvältä tavalta kun äkkiä piti mennä googlen kautta etsimään kuvat tekniikasta. Pitää kokeilla tuota joku kerta, kiitos vaan vinkistä! =)

   Poista
 2. Onpa ihanat minivillasukat! Pitääkin joskus kokeilla lankojen jatkamista noin :)

  VastaaPoista
 3. Mä tein tuollaisen jämälankakerän ja neuloin itselleni sukat haitarineuleella. Laitoin solmut mahdollisimman pienillä langanpäillä, ettei tarvinnut leikata lankaa, kuin max muutama milli. Ja ei ne solmut ainakaan minun suissa tuntuneet, kun olivat niin pieniä. Ensimmäisessä pesussa yksi solmu aukesi, mutta sain sen hyvin solmittua uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, minäkin lähinnä sitä sukanpohjaa mietin että jos solmu osuu sinne niin mahtaako tuntua jalanpohjassa sitten kun sukilla tepsuttelee menemään.

   Poista
 4. Hyvä tapa yhdistää lankoja ja hienot sukat. Täytyypä lisätä suosikkeihin, että muistaa kun on tarvetta lankoja yhdistellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos postauksesta on hyötyä ja iloa muille! =)

   Poista

Kiitokset kommentistasi!